MENIU
Pentru a deveni pilot, trebuie să urmezi cursurile unei școli de pilotaj care să fie recunoscută FRAS. Cei mai mulți urmează aceste școli pur și simplu din pasiune. Este un sport dificil în care îți asumi anumite riscuri. Dacă ai o pasiune pentru motoare și mașini, combinată cu puțină adrenalină, raliul este combinația perfectă între acestea.
Pentru a ajunge la performanță, nu este suficientă pasiunea și talentul. Din păcate acest sport este unul costisitor, însa dacă ai ambiție și muncești din greu, poți reuși. Dificultatea, dar nu imposibilitatea, apare în momentul în care ajungi să concurezi și realizezi ce mașini sunt în competitiție (dotate special pentru cursele de raliu și e coastă); mașini care dispun de un buget pe măsură.
La fel ca în alte sporturi, aici este greu să ajungi să câștigi bani, să îți transformi plăcerea intr-un loc de muncă. În România este văzut mai degrabă ca un hobby. Echipamentele necesare folosite de piloți costă foarte mult, iar premiile concursurilor se limitează în general la cupe, medalii si diplome.
În majoritatea cazurilor, piloții încep acest sport pe banii lor sau ai părinților, motiv pentru care, din păcate rămane la stadiul de activitate realizată în afara preocupărilor profesionale. Oricât de experimentat ești, nu reușești fără un buget alocat. Acesta este impasul prin care cred că trece fiecare pilot în parte, fiind nevoit astfel să se angajeze pentru a-și asigura un trai, dar și pentru a investi mai departe în mașinile pentru raliu și în echipamentele aferente.
Un echipament adecvat pentru un pilot costă în jur de 2000-2500 lei, iar acesta este omologat doar pentru 5 ani. Fără un astfel de echipament, pilotul nu poate participa la competiții. Materialul din care este realizat se numește Nomex și are proprietați aparte. Nu arde timp de aproximativ un minut de la intrarea în contact cu flăcările, deci atât piloții debutanți, cât și cei experimentați, trebuie să investească încontinuu.
Dacă pentru început dispui de aproximativ 30.000 de euro, te poți pregăti cu adevărat de concurat. Cu acest buget poți acoperi cele mai importante cheltuieli precum: o mașină de curse, accesoriile aferente, echipamentul de protecție omologat, anvelope și piese de schimb, rollbar-ul , revizii și altele. Din păcate aceste costuri nu sunt suficiente; se mai adaugă și cele ale competițiilor: taxe de înscriere, deplasări, parcări, cazare, etc.
Performanța unui pilot este vizibil influențată de buget, chiar dacă sunt cazuri în care mașini inferioare au caștigat în fața unor mașini mai pregătite și cu bugete superioare. Acesta este important datorită siguranței ce ți-o oferă în vedera participării la competiții și nu iți este distrasă atenția la orice mică eroare din timpul cursei, ce iți poate avaria mașina.
Visul de a ajunge un pilot profesionist se poate împlini atata timp cât ai talent, pasiune pentru motare, o locație unde poți exersa și nu în ultimul rând să ai bugetul necesar asigurat.